Espardenya Castellers

          Espardenyes Barcemola dedicades a TOTES les persones Castelleres
 
Espadrilles for Men Castellers | La Manual Alpargatera

La unió fa la força. Aquest podria ser el lema dels castells, les torres humanes que des de fa temps són considerades un símbol essencial de la identitat catalana i, des de 2010, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

L'abraçada d'un gran grup de persones forma una Pinya sobre la qual s'alça la construcció del castell humà, diversos cercles cada vegada més petits que s'erigeixen cap al cel i, al cim, el nen/a més petit/a de la Colla es posa dret i aixeca amb valentia la mà. És l'Enxaneta.


Espadrille Castellers and Enxaneta Inspiration | La Manual Alpargatera

 
A la Manual Alpargatera entenem el valor d'aquesta tradició com una cosa nostre i per això vam decidir fer unes espardenyes dedicades a totes aquelles persones que mantenen viva aquesta meravella patrimoni de la humanitat, com a homenatge artesà a aquesta tradició. Per això, hem decidit retre-li homenatge amb els nostres models d'espardenyes Barcemola Castellers i Enxaneta.

Espadrille shoes Castellers Inspiration | La Manual AlpargateraEls Castells tenen el seu origen al segle XVIII, a les zones de Camp de Tarragona i/o el Penedès, tot i que ràpidament aquesta tradició es va expandir per tot Catalunya fins arribar a les Illes Balears. El seu origen ve de la Moixiganga valenciana, part dels antics 'Balls dels Valencians' que se celebraven al voltant de les processons religioses i que amb el temps va prendre força i es va independitzar dels balls. Espadrilles Casteller and Enxaneta Inspired | La Manual Alpargatera


A Catalunya va adquirir personalitat pròpia i es va expandir pel territori i va evolucionar a la seva forma actual. Però l'autèntic lema dels castells és el que sorgeix de l'obra 'Els Xiquets de Valls' de Josep Anselm Clavé: "Força, equilibri, valor i seny". Nosaltres afegiríem solidaritat, confiança i empatia. 

Espadrille inspired in tradition Castellers |La Manual Alpargatera

Força perquè són persones que, vestits amb camises del color de la colla, i una gran faixa que els oprimeix la cintura, han d'aguantar el pes de tota la construcció, ser capaços de grimpar amb res més que les seves pròpies mans i peus, i alçar-se sobre les espatlles dels seus companys sense trontollar. 


Espadrille inspired in Enxaneta  | La Manual Alpargatera

Equilibri perquè qualsevol pas en fals pot fer que la torre s'ensorri, el que obliga a confiar en els de sota i donar estabilitat als de sobre.

Valor perquè tots han de ser valents, tants els que, des de la pinya aguanten la base de la construcció, com els de dalt, amb especial èmfasi en l'Enxaneta', el nen o nena que aixeca el braç des de dalt de tot.

Espadriles inspiration Castellers | La Manual Alpargatera


I finalment el seny, ja que tots han de ser conscients del que estan fent i dedicar-li tot el seu esforç i concentració.

En els Castells, cada persona és essencial, cada casteller té una funció de la qual depenen tots els seus companys. I és que quan la gent de la colla passa a l'acció es torna un, construint així una edificació humana, viva, dinàmica i, naturalment, espectacular. Una tradició catalana i centenària que ens ensenya que, com més units, més amunt arribarem. 


Castellers Human Towers Espadrilles Inspo | La Manual Alpargatera
Però potser els seus valors més profunds són la confiança absoluta en l'equip, l'empatia i la solidaritat necessàries per aconseguir l'argamassa imprescindible per sostenir i donar forma a les quatre qualitats de les que parlava Clavé. En l'actualitat constitueixen els valors més representatius de la societat i cultura catalanes. 

Castellers inspiration for Espadrilles | La Manual Alpargatera

Tot i que els Castells es facin amb els peus descalços, (excepte la "pinya" o base dels Castells), aquests sempre han estat relacionats amb les espardenyes per estar ambdues coses molt vinculades amb la cultura i la tradició catalana. 

Handmade Espadrilles Made in Spain | La Manual Alpargatera

 A La Manual Alpargatera, a més, fem nostres els principis castellers traslladats a l'artesania i la nostra manera de treballar, fent cada artesà seva part per aconseguir a la fi un calçat còmode, ben fet i superant-nos cada vegada. 


Handmade Espadrilles for Women Pink Pinxo | La Manual Alpargatera

Aquesta és una de les raons per les quals, a La Manual Alpargatera hem volgut homenatjar des de la nostra marca Barcemola a aquestes persones tan solidàries, empàtiques i valents, amb unes espardenyes còmodes, modernes i autèntiques que reflecteixen tant el seu coratge com l'estètica i artesania de ambdues tradicions.      Men Espadrilles Castellers Made in Barcelona | La Manual Alpargatera
   Enxaneta Espadrille for Women Made in Barcelona | La Manual Alpargatera


L'espardenya Castellers representa la Pinya o base del Castell i els nivells inferiors del mateix, i el model 'Enxaneta' representa el pinacle del, que culmina el nen o nena més petit/a de la Colla , conegut/da com a Enxaneta. Castellers Espadrille Inspiration Barcemola | La Manual Alpargatera
     Enxaneta Espadrille for Women Handmade | La Manual Alpargatera
               

Les Espardenyes models "Castellers" i "Enxaneta" de la nostra marca Barcemola s'han fet amb la collaboració de fotògrafs especialistes vinculats a Colles castelleres. Les fotografies han estat tractades (viratge a sèpia o augment de contrast segons el cas) per evitar que es puguin identificar pels colors amb una Colla en concret, ja que encara que sana, la rivalitat entre els diferents grups -i els seus seguidors- és forta, i nosaltres volíem fer unes espardenyes dedicades a tot el món casteller , sense distinció. 


Unes espardenyes artesanes, ecològiques i molt còmodes amb la qual puguin descansar merescudament després d'aquest gran treball que frega l'heroïcitat. 


PD:

El nostre agraïment tant a les "Colles" com als fotògrafs (Andrea Lopez, Colla Castellera Jove de Barcelona; Jordi Millàs y Vanessa Blánquez, Colla Vella dels Xiquets de Valls - in order of collaboration) Com a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, per l’ajuda rebuda i el gran treball que fan.


https://ca.wikipedia.org/wiki/Colla_Vella_dels_Xiquets_de_Valls

http://www.collavella.cat/la-colla-vella/

https://ca.wikipedia.org/wiki/Colla_Castellera_Jove_de_Barcelona

https://www.jovedebarcelona.cat/

http://www.cccc.cat/qui-som


Tingueu en compte que els comentaris s’han d’aprovar abans de publicar-los